M-a lovit o pofta nebuna de placinta cu varza, si cum ii asteptam si pe parinti pe la noi, am zis ca n-ar strica sa coc o placintica. Si am gasit si un aluat cu care se lucreaza foarte fain, asa ca o sa-l mai folosesc si pe viitor, caci sunt tare incantata de el.
Pt aluat:
- 1 cub drojdie 25 g
- 500 g faina
- 1 LG zahar
- un praf sare
- 1 ou
- 250 ml lapte caldut
Pt umplutura :
- 1 varza aprox. 1 kg
- sare, piper
- ulei
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Faramitam drojdia intr-un castronel, punem peste ea zaharul, 3 LG din laptele caldut, o LG faina, acoperim vasul si lasam sa creasca 10 minute. Dupa ce au trecut cele 10 minute, intr-un vas incapator punem faina + restul ingredientelor, drojdia si amestecam- la inceput cu o lingura de lemn pana se incorporeaza, apoi incepem sa framantam. Cel putin 1o minute. Cu pumnul e foarte simplu, si mai facem si muschi :-D. FRamantam pana ce obtinem un aluat elastic, nelipicios, care nu se lipeste de vas. Acoperim si lasam la crescut 30 de minute.
Cat timp creste aluatul, taiem varza fin si o calim in ulei, adaugam putina apa din cand in cand pana e facuta, si la final condimentam dupa gust.
Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in 2 si intindem fiecare parte pe o suprafata unsa cu ulei, sau intre 2 foi de copt.
Incingem cuptorul la 180.
Intr-o tava mare punem foaie de copt, o foaie de aluat, deasupra varza. Acoperim cu a doua foaie dupa urmatoarea metoda : rulam a 2-a foaie de aluat pe un sucitor, apoi o desfasuram deasupra primei foi, si unim marginile, eventual presand cu dintii unei furculite.
Ungem cu galbenus deasupra si presaram susan (sau nu).
Coacem 30-40 de min.
Enjoy! :)