Turkey satay & peanut butter sauce


       Amiaza de azi a pornit de la un borcan de unt de arahide - mi-am amintit eu ca am mancat cu ceva vreme in urma un sos delicios, facut din acest unt ...si cautand pe net reteta, am dat si de satay. Pentru ca nu merge satay fara sos de arahide. Sau invers. Satay - sau frigaruile - isi afla originea in Java, Indonezia, dar s-au raspandit in Malayesia, Thailanda, devenid un fel foarte popular, care se gaseste la orice colt de strada, la tarabe. Eu am pregatit frigaruile cu curcan, dar se fac cu pui, vita, sau chiar cu tofu.
      In primul rand, carnea trebuie marinata, cel mai bine peste noapte. Marinata facuta de mine continea :
- sos soya
- sos peste
- o l-ta pudra ghimbir & o l-ta pudra curry
- zeama de lime
- usturoi
- zahar brun
- putina apa.
     Am taiat pieptul de curcan fasii mai groase, le-am pus la marinat, acoperit cu folie si la frigider cu ele.
     A doua zi am inceput cu pregatirea sosului. Am folosit unt de arahide fin, nu din acela cu bucatele pentru ca e mai vascos si se lucreaza mai greu cu el. Asadar, am pus intr-un castron 3 linguri de unt, 3 linguri apa fierbinte, cat sa-i dea o consistenta moale, pe placul meu. Apoi am adaugat o lingura sos soya, o lingura otet de orez, sirop de agave ( trebuia zahar brun, dar cristalele sunt prea mari si nu vroiam sa le simt printre dinti), 2 cm ghimbir proaspat ras, praf de usturoi din rasnita si o lingura ulei de susan. Deci sosul e incredibile de bun, si aromat, a mancat si fetita mea, ca nu l-am facut iute rau.
    Carnea am scurs-o de marinata, am infipt-o pe betisoare de bambus si am fript-o pe gratarul incins, 3 minute pe fiecare parte.
     Garnitura, orez basmati cu orez salbatis. Si nitel creson. Yummi :) Pofta!


Etichete: