Dulceata de ceapa rosie




... sau confit de ceapa, sau chutney de ceapa, you name it, ca e tot una, si e la fel de buna, chit ca ingredientele pot varia usor. Exista variante cu vin rosu, otet de Xeres, sau miere, sau stafide si mere... Asta urmeaza sa probez si eu, cand termin borcanasul de acum.
    Ingrediente :
- 400 g ceapa rosie (cantarita dupa ce a fost curatat de foi)
- 100-120 g zahar brun
- 150 ml otet balsamic ( Kalamata am folosit)
- 100 g unt
- o lingura otet de vin rosu
-----------------------------------------------------------------------------------------
  Taiem ceapa pestisori. Treaba cu tinut apa in gura e un mit, sau... nu stiu, dar la mine nu functioneaza. Plang de ma usuc, mereu, cand tai ceapa.
 topim untul
  * e de preferat sa se gateasca intr-o craticioara mai inalta, si cu diametrul mai mic, decat intr-o tigaie de ex, cu suprafata intinsa, pentru ca ceapa trebuie sa fiarba incet in lichid, nu sa se evapore repede lichidul.

  Adaugam ceapa
 
 apoi zaharul; amestecam si lasam 10 minute la foc mic
  dupa 10 min, adaugam otetul balsamic si otetul de vin rosu. Ceapa rosie are tendinta sa isi piarda culoarea cand e gatita, dar otetul fiind inchis, ii va asigura o culoare minunata.
  Si lasam la fiert 30-35 de minute, amestecam din cand in cand, pana dulceata se reduce si devine groasa si inchisa la culoare.


  Cand s-a racit, punem dulceata intr-un borcan curat. Se poate servi pe tartine cu branza, peste cartofi piure, peste carne, e excelenta.
  Eu am mancat-o cu branza de capra, pe paine pumpernikel. Loved it! :)