Paine artizanala-cea mai buna paine!



               Am lucrat cu cantitatile luate de pe blogul lui Ina, unde reteta e prezentata foarte explicit, asa ca am pastrat explicatiile ei.

Ingrediente pt o paine mare (~ 1 kg)
900 g faina
1 1/1 l-ta sare
1/2 l-ta drojdie uscata
720 ml apa calduta
intr-un vas mare punem faina, sarea si drojdia.Le amestecam bine.Adaugam apoi apa.Si apoi incepem sa amestecam bine compozitia.Infoliati vasul intr-o punga / folie alimentara si lasati aluatul la dospit 14-30 ore, insa niciodata mai mult de 30 ore. Nu are nevoie de caldura extrema. Temperatura camerei e suficienta. Daca insa e foarte cald in camera, asezati vasul in camara.Asa arata aluatul dupa ce a stat la dospit 17 ore.
Se infaineaza masa de lucru cu faina din belsug deoarece aluatul se lipeste.Se rastoarna pe plansa de lucru.
Cu mainile infainate impaturiti aluatul spre centru (aceasta operatie va scoate din bulele de aer prea mari). Apoi incercati sa-i dati o forma cat de cat rotunda- (mie nu mi-a reusit operatiunea).
Pudrati deasupra cu faina.Acoperiti aluatul cu un servet si mai lasati la dospit 2 ore.Inainte cu 1/2 de ora de a fi gata dospit aluatul, preinaclziti cupturul la 240 grade si introduceti inauntru o oala de teflon (pt a nu se lipi aluatul de vas si a-l scoate mai usor), rezistenta la temperaturi inalte si fara parti din plastic si un capac, de asemeni rezistent la caldura.Scoateti oala incinsa din cuptor si in functie de cat de maole e aluatul puneti in oala 50-100 ml apa.Turnati aluatul in oala incinsa.Acoperiti oala si dati la cuptor pt 30-35 min, apoi inca 15 min fara capac.Rasturnati painea din oala si asezati-o la racit pe un gratar.